Haren och sköldpaddan

Det går fort mellan matcherna i mästerskap. I övermorgon är det dags igen. Då spelar laget som sprang minst i omgång 1 mot laget som sprang mest.

Ett par statistikuppgifter fick mig att höja på ögonbrynen efter Sveriges match mot Irland. För det första att det svenska laget inte mäktade med att skjuta ett enda skott på mål. Anmärkningsvärt, men inte chockerande för oss som såg matchen.

För det andra började det snart snackas om att Sverige var det lag som hade sprungit minst i hela EM så här långt. Myten om det disciplinerade, hårt arbetande svenska kollektivet kändes långt borta. Löpte vi verkligen mindre än alla andra 23 lag? Tydligen, enligt Uefas officiella statistik.

Som extra krydda visade det sig att Italien, laget som ofta beskylls för att spela tråkiga matcher i lågt tempo, sprang överlägset mest i hela omgången. Det är alltså det mest löpande laget mot det minst löpande på fredag. Det fick Blågula bloggen att sammanställa statistiken för skott på mål,  bollinnehav och löpdistans för samtliga grupper så här långt.

Statistiken bekräftar faktiskt delvis den bild jag haft som tittare av matcher som varit ”tråkiga” eller ”roliga” att titta på. För visst är det inte överraskande att det sprangs allra mest mellan Tyskland och Ukraina? Samtidigt visar statistiken så här långt att lag som haft låga siffror för bollinnehav inte alls tvingats springa mycket mer än sina motståndare.

Kolla in statistiken grupp för grupp nedan!

Grupp E
Italien: Skott på mål: 5, Bollinnehav: 44 %, Löpdistans 119,7 km.

Irland: Skott på mål: 4, Bollinnehav: 47 %, Löpdistans: 101,8 km
Sverige: Skott på mål: 0, Bollinnehav: 53 %, Löpdistans: 101,5 km.
Belgien: Skott på mål: 2, Bollinnehav: 56 %, Löpdistans: 108,0 km.

Kommentar: Sverige och Irland är de två lag i turneringen som har sprungit minst hittills. Det kanske också bekräftar bilden av en dålig match i lågt tempo. Totalt fyra skott på mål i hela matchen är inte heller mycket att hurra över. Känslan under matchen var att Sverige blev extremt stillastående med bollen och det måste förbättras framöver. Att utnyttja ett övertag i bollinnehav kräver bra bollbehandling, precisa passningar och rörelse. Allt saknades mot Irland. Undrar vad neutrala åskådare tyckte om matchen?
Italien sprang som synes enormt mycket mer än Sverige. Klart över en kilometer per spelare. Anmärkningsvärt. Jämför man den totala löpsträckan (båda lagen) i matcherna förstår man också att tempot var ett helt annat i Belgien-Italien.

Grupp A
Frankrike: Skott på mål: 5, Bollinnehav: 59 %, Löpdistans: 105 km.
Schweiz: Skott på mål: 7, Bollinnehav: 55 %, Löpdistans: 108,7 km.
Rumänien: Skott på mål: 2, Bollinnehav: 41 %, Löpdistans: 105,7 km.
Albanien: Skott på mål: 2, Bollinnehav: 45 %, Löpdistans: 102,7 km.

Kommentar: Frankrike-Rumänien var förutom Payets mål en ganska trött tillställning. Rumänien försvarade sig bra och Frankrike hade svårt att hitta förbi försvaret. Totalt endast sju avslut på mål i matchen. Noterbart är att trots att Rumänien hade bollen betydligt mindre än Frankrike sprang båda ungefär lagen lika mycket. Albanien åkte på en tidig utvisning mot Schweiz men sprang ändå klart mindre än sina motståndare. Inte riktigt så som det brukar uppfattas att verkligheten ser ut 10 mot 11.

Grupp B
Wales: Skott på mål: 8, Bollinnehav: 44 %, Löpdistans: 109,4 km.
England: Skott på mål: 6, Bollinnehav: 52 %, Löpdistans: 110,8 km.
Ryssland: Skott på mål: 2, Bollinnehav 48 %, Löpdistans: 109,9 km.
Slovakien: Skott på mål: 2, Bollinnehav: 56 %, Löpdistans: 109,6 km.

Kommentar: Min upplevelse var att jag var positivt överraskad över Slovakien-Wales som match. Jag hade mycket låga förväntningar och slovakerna var svaga men Wales såg bra ut förutom en period efter Slovakiens mål. Britterna hade också åtta skott på mål, trots mindre bollinnehav. Båda lagen sprang dessutom runt åtta kilometer mer än Sverige och Irland.
England gjorde en bra första halvlek medan Ryssland inte gjorde mycket för att förtjäna sin poäng. En ganska lam match men trots det höga siffror för löpdistansen.

Grupp C
Tyskland: Skott på mål: 9, Bollinnehav: 63 %, Löpdistans: 113,6 km.
Polen: Skott på mål: 4, Bollinnehav: 60 %, Löpdistans: 104,7 km.
Nordirland: Skott på mål: 0, Bollinnehav: 40 %, Löpdistans: 103,4 km.
Ukraina: Skott på mål: 3, Bollinnehav: 37 %, Löpdistans: 115,1 km.

Kommentar: Tyskland-Ukraina är min favorit bland alla matcher i turneringen hittills. Tempot kändes högre än tidigare, lagen vågade sätta press på varandra och det fanns fina prestationer här och där.  Statistiken med totalt 12 avslut på mål och högsta siffrorna för löpdistans speglar väl den bilden rätt väl? Märk väl att Tyskland sprang så mycket trots ett högt bollinnehav. Det gäller att röra sig för att ha ett passningsspel!
Nordirland var däremot inte intresserade av att spela fotboll över huvud taget, eller kunde de inte, och matchen mot Polen blev därefter. Polsk dominans mot en köttmur som visserligen bara släppte igenom fyra skott på mål men å andra sidan inte mäktade med något framåt. Trots matchbilden sprang båda lagen mer än Sverige och Irland.

Grupp D
Kroatien: Skott på mål: 6, Bollinnehav: 49 %, Löpdistans: 104,6 km.
Spanien: Skott på mål: 5, Bollinnehav: 67 %, Löpdistans: 107,0 km.
Tjeckien: Skott på mål: 3, Bollinnehav: 33 %, Löpdistans: 110,0 km.
Turkiet: Skott på mål: 2, Bollinnehav: 51%, Löpdistans: 101,9 km.

Kommentar: Bleka Turkiet hade mer boll än Kroatien men sköt bara två skott på mål. Dessutom sprang de i nivå med Sverige och Irland. Upplevdes som en stor besvikelse under matchen och det bekräftas av statistiken. Kroatien gjorde vad som krävdes.
Spanien betraktas som possessionlaget nummer ett och hade även ett stort bollinnehav. Tjeckerna fick löpa mer, hade inte mycket boll men fick ändå iväg tre avslut på mål. Intressant att se deras siffror mot de övriga lagen i turneringen.

 

Grupp F
Ungern: Skott på mål: 8, Bollinnehav: 52 %, Löpdistans: 110,1.
Island: Skott på mål: 4, Bollinnehav: 34 %, Löpdistans: 112,5.
Portugal: Skott på mål: 10, Bollinnehav: 66 %, Löpdistans: 111,4.
Österrike: Skott på mål: 3, Bollinnehav: 48 %, Löpdistans: 106,3.

Kommentar: Slutet av Ungern-Österrike präglades av utvisningen och spelet blev öppet vilket gav Ungern flera lägen. Helt okej fotbollsmatch i mina ögon. Återigen sprang laget som blev en man kort mindre än motståndarna. Slutligen dominerade Portugal som vi såg i går kväll kraftigt mot Island. Ändå hade Island fyra skott på mål. Känslan under matchen var att Island fick springa enormt mycket, men Portugal hade nästan samma siffror. Klyschan ”De rullade runt och lät oss springa” kanske måste revideras till ”De sprang mycket och då fick vi också göra det”?

The post Haren och sköldpaddan appeared first on NordicBet Blog.