Travrondens intervju av Jan Helander

Travrondens intervju av Jan Helander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen har väl kunnat undgå att det doftat illa om några av ATG:s internationella avtal. Vd Hasse Skarplöth har gjort sitt för att vädra ur den allra värsta stanken, men med jämna mellanrum dyker det upp nya odörer kring gamla avtal. Det ryktas om rejkback, utländska spelbolag som samarbetar för att komma runt ATG:s regelverk och svenska spelare som flyr landet– åtminstone när de ska lämna in sina kuponger.

Jan ”Hatten” Helander har under flera års tid jagat spelbolagen med blås – lampa. Dels genom sin blogg gamblers vardag.se, dels på twitter under @HattenHelander. Han använder tangentbordet som fogsvans och är inte sen att kapa spelbolagen längs fotknölarna. Oftast välunderbyggt. Ibland något bittert. Och stundtals kan det faktiskt uppfattas som en gnutta hatiskt.

– Hatisk är jag aldrig! Jag är aldrig ute efter person, utan det är hästsportens bästa jag vill. Jag är uppvuxen med hästsporten och känner så många aktiva att jag tycker det är bedrövligt att den ska förstöras av kortsiktiga omsättningsmål, säger Jan Helander. ”Hatten” har levt på spel i hela sitt vuxna liv. Mellan 2000 och 2008 på poker. Före och efter de åren på sport och hästspel. De senaste styvt 15 åren framgångsrikt.  Men emellanåt måste man ta ett ”vanligt” jobb. Dels när det går dåligt,dels för att visa för skatteverket att man haft någon inkomst. Senast han ”knegade” var 2011 då han stod i en spelbutik som biträde i ett halvår.

När han inte jagar nya vinnare eller felaktigt satta odds ägnar han tid åt att syna de tunga spelbolagen, däribland ATG. Och det är framförallt ATG:s internationella partners som är i Helanders skottlinje. Hela grunden till omsättningsminskningen hos ATG ligger i utlandsavtalen. De inhemska spelarna har förlorat för mycket pengar. ”Utlands- affe” har dränerat dem, säger ”Hatten”. ”Utlandsaffe” är ett skällsord. Det handlar om utländska partners, vilka ”Hatten” rättare sagt hävdar är svenska spelare som omsätter hos utländska partners till ATG. Där de också får rejkbacks, det vill säga några procent tillbaka på insatsen.  Jag vet vilka som startade upp det här och varför de drog utomlands. Jag ser egentligen inget fel i det, de använ- der sig av de möjligheter som ges och det är inget olagligt. Det som är olagligt är möjligtvis mot tredje person samt att staten blir lidande. Uppenbart missgynnar det såväl sporten som staten. Jag skulle gissa att staten missat en halv miljard i skatteintäkter under en tioårsperiod, säger Helander. !

Men om det är så lukrativt, varför har inte du anslutit?
– Dels är jag korkad, dels klarar jag inte av att leva på den skuggsidan. Han har under flera år påtalat problemet med ATG:s utlandsavtal. Det var inte officiellt när jag började skriva om utlandsavtalen. Jag skulle tro att jag har mellan 75-90 procent rätt i mina beräkningar. Siffrorna är ju ATG:s, som jag tagit i officiella redovisningar, men slutledningarna är mina egna.
Ett av bolagen som Helander verkligen jagat det senaste halvåret är PariBet. Ett amerikanskt bolag som förra veckan stängdes av från ”poolspel” av ATG, efter att det visat sig att bolaget inte är ”publikt”. Enligt uppgifter från ATG har PariBet vunnit 70-80 miljoner på storvinster. Det får mig att misstänka att de dragit in en halv miljard på ett halvår. Sådant lämnar för mycket utrymme för att det här ska vara roligt. Paribets upplägg är så horribelt smutsigt. De har inga kunder som kan spela hos dem!
ATG:s vd Hasse Skarplöth har sagt upp och skrivit om flera utländska avtal. Senast i raden var de nordiska.

– De nordiska avtalen var världsklass av Skarplöth! Men PariBet kom till under hans ledning. Det gör att jag inte riktigt vet vad jag ska tro. Om Skarplöth är vilseledd av dåliga rådgivare, eller om det finns någon annan agenda.
Helanders enda medicin för spelet från utlandet är att avsluta det omgående, alternativt skriva om avtalen så att det inte finns utrymme för rejkbacks. Det sistnämnda är något det talats mycket om, men inget har bevisats. Bevis? Det är inte så att någon får en utbetalning med kvitto. För mig är det tydligaste beviset Paribet. De har inga kunder, de spelar med fyra procents avdrag och 30 dagars kredit. Jag har skrivit sex brev till lotteriinspektionen om det här. Helander talar ofta om spelsäkerhet. Han tycker inte att ATG, eller för den delen Svenska Spel, lever upp till vad man kan kräva.

Spelsäkerheten måste komma direkt efter hästhälsan. Hästhälsan först, sedan spelsäkerhet, inget får finnas däremellan. I mina ögon är ATG inte något spelsäkert företag, systemen hos dem är forntida. ! Är det bara tekniken som brister enligt dig, eller är det även sporten som är i riskzonen? Runt om i Europa talas det om uppgjorda fotbollsmatcher. I Sverige är vi kanske blåögda när vi tror att det inte finns uppgjorda travlopp? Jag tror inte att det på förhand finns riggade lopp, men tillfället skulle kunna uppkomma. Om ett spel kan vara värt tio miljoner inför sista avdelningen så är det klart att det finns en möjlighet att det rings ett samtal om att hålla inne favoriten. Och hur svårt är det att rycka en häst i galopp? Hatten Helander håller i flera spelbolag som kraftigt minskat insatserna på bland annat V75.

När rejkbacksföretagen försvinner kommer storspelarna tillbaka. Så fort ”Utlandsaffe” är borta kan nog vårt bolag åter omsätta ett stort antal miljo- ner på V75 varje år. Nu spelar vi för småpengar i sammanhanget. Utveckla!

– Hästsporten står och faller med rejkbackföretagen. Blir de av med dessa blir de av med följdsjukdomar som sena oddsuppdateringar och tekniska problem. Dessa hänger ihop med utlandsspelen, det är jag säker på.
Hur ser då framtiden ut?2020 ska ATG vara ”Nordens största och mest lönsam- ma spelbolag”.

– Jag tror inte på någon stor förändring på spelmarknaden. Det kommer bara tillsättas nya utredningar och sedan skjuts det upp till nästa val. Han ser märkligt nog samarbete över landsgränserna som en viktig ingrediens i framtiden.

– Den bästa lösningen långsiktigt vore ett ATG Norden. Det är vansinnigt att ha olika spelbolag i de olika länderna. Travsporten och galoppsporten borde också slås ihop. Det är alltid byråkratin som käkar upp de pengar som borde tillkomma sporten. Ett gemensamt bolag skulle gynna samtliga länder i spelet och skulle även gynna utbytet av sporten.

Helander vill också att hästsporten på ett tydligare sätt ska påverka makthavarna.

– Staten måste förstå hur viktig hästsporten är för infrastrukturen och hur många skattekronor den verkligen genererar. Vad händer om en hästgård försvinner? Hur många dras med i detta? Vi kanske alstrar 30 miljarder och varför ska staten då ta 1,5 miljarder i skatt av hästsporten. Det gäller att få de styrande att förstå detta. !

Om du blir erbjuden jobb som spelombudsman – skulle du ta det? – Den enda föreningen jag varit medlem i är Hammarby. Så det är nog inte aktuellt. Men om Lotteriinspektionen erbjuder mig jobb att granska ATG och Svenska Spel däremot så tar jag nog det, skrattar Helander.

Han har faktiskt sökt jobb på ATG. – På kundtjänst, jag tänkte ”wallraffa”, men jag fick det inte, ler Helander. ! Så vad säger du nu om folk frågar vad du arbetar med? – Jag säger att jag är spelare på heltid. Det är stor skillnad när man säger att man lever på spel nu jämfört med tidigare. Det är inte direkt prestige att vara spelare, men folk är nyfikna och undrar hur f-n man överlever på det? Det gör man inte, svarar jag.

Intervjun är från

Travronden Nummer 14 2015

text av Ola Lernå 

Bild av Maria Holmén 

OBS att artikeln är något redigerad av undertecknad på grund av att jag inte lyckas kopiera pdf filerna korrekt.

Orginalet finns här

12 (1) 13 14

 

Fotnot

ATG har i dag 27 internationella samarbetspartners. Varav 7 är i USA. Senaste tillskottet är PARIBET  där avtal skrevs EFTER Skarplöths tillträde.

Samtliga utomnordiska samarbetspartners betalar 4,25% kostnad för att spela in i ATGs pooler, oavsett spelform.

Samtliga utomnordiska samarbetspartners har 30 dagars kredit oavsett hur välrenommerad spelbolaget är (tex Paribet saknar solvens, saknar långsiktig verksamhet samt tillika kundunderlag)

De nordiska samarbetspartners förutsättningar är i dag inte officiellt publicerade, enär nyligen skrivna avtal sannolikt ger bättre provisioner till ATG

Utomnordiska samarbetspartners ska enligt Skarplöth framöver presenteras nya avtal, varvid förhoppningsvis rejkback ska minimeras enligt Skarplöth.

Det är genom Paul Scotneys utredning för Lotteriinspektionen fastslaget att all utomnordisk omsättning av dignitet är rejkbackbaserad (  http://media.gamblersvardag.se/2015/02/Swedish-GC-Final-Report-Fi.pdf )  jag har skrivit ett antal sidor om denna utredning !

Nordiska spelare betalar i genomsnitt 30% skatt (statlig skatt samt intäkten för ATG som fördelas till ägarna ST/SG ) medans utomnordiska således betalar endast 4,25% där intäkterna enskilt tillfaller ATG, hästsporten får inte en krona (Enligt Skarplöth)

USA och de övriga rejkbackbaserade utomnordiska samarbetspartners omsätter ca 800 miljoner, och har enligt Skarplöth en vinst över tid på 120% på omsättningen, dvs ca 160 miljoner, dvs på omsättningen 800 milj, betalas 960 milj tillbaka.

Finland samt Danmark har tillsammans en likartad omsättning, men vinner tillbaka 560 milj. Skillnaden förklaras i förklaras i tidigare krönika http://www.gamblersvardag.se/usa-vann-ytterligare-8-miljoner-pa-v75

Slutligen: SydAfrika var ett av de första länder som ATG inledde samarbete med, och SydAffe vann fruktansvärt med pengar ända tills nytt avtal skulle skrivas hösten 2014, då valde SydAffe att stänga butiken, gissningsvis för att avtalet minskade möjligheterna till rejkback. Tasmanien och Estland samt flera bolag i såväl Australien som USA och även i Europa har stängts ner på grund av oegentligheter, framförallt under Skarplöths ledning.

The post Travrondens intervju av Jan Helander appeared first on Gamblers vardag.