Vilka har mest tur i Premier League?
|Det bästa sättet att utvärdera ett lags offensiv på är genom att titta på antalet och kvaliteten på målchanserna de skapar. Och det bästa sättet att utvärdera defensiven är genom att titta på chanserna de släpper till. Desto fler målchanser ett lag skapar framåt och desto färre de släpper till bakåt, desto sannolikare är det att de kommer vara framgångsrika över tid.
Antalet skapade målchanser är speciellt betydelsefulla när vi ser på ett lags prestation över en relativt kort period, som i starten på en ny säsong eller i en internationell turnering. Mål inträffar oregelbundet i fotboll, som vi redan konstaterat, det är mer eller mindre slumpmässigt när det blir mål. Så tills vi sett tillräckligt många matcher och mål borde vi använda målchanser för att utvärdera ett lags prestation.
Att förstå målchanser är även viktigt om vi vill skaffa oss ett övertag när det gäller att förutspå resultat. Om vi vill slå spelbolagens odds så behöver vi förutse vilka lag som är i form innan oddssättarna gör det. Så fort ett lag börjat göra mål och vinna mer konsekvent så kommer oddset att spela på dem inte vara lika fördelaktigt längre.
Samma sak gäller för tränare som vill skaffa ett övertag på motståndarna. Manchester City, Liverpool och Arsenal började alla säsongen bra, men Pep Guardiola, Jürgen Klopp och Arséne Wenger kommer ändå att vilja veta om deras lag mest haft turen och marginalerna på sin sida, eller om de verkligen presterat bättre än sina motståndare. För att göra detta så räcker det knappast med att titta på höjdpunkter från lagens matcher. De studerar noggrannt vad som hänt i uppbyggnadsfasen till anfallen för att förstå vad som fungerat och vad som inte gjort det.
Den matematiska metoden för att analysera hur målchanser skapas kallas förväntade mål. Jag har redan presenterat en form av förväntade mål i förra veckans artikel, när jag tittade på sannolikheten att göra mål beroende på var på planen skottet kommer ifrån. Skott närmare mål, där skytten har en bättre vinkel och kan se mer av målet, är sannolikare att gå i mål än skott längre utifrån där vinkeln blir sämre.
Position och vinkel är inte de enda faktorerna som påverkar huruvida ett mål görs: nickar är mindre effektiva än avslut som tas med fötterna; kontringar är mer troliga att leda till mål än anfall som byggs upp mer långsamt; och långa inlägg och hörnor är svårare att göra mål från än passningar framåt in i straffområdet.
I en modell över förväntade mål kombineras alla de här faktorerna för att analysera sannolikheten att ett skott resulterar i mål. Ett skott utanför straffområdet har till exempel ca 3 % chans att gå i mål, en nick från en ostörd spelare efter en hörna har ca 5 % chans att resultera i mål, medan ett skott från en spelare som kommer löpande in i straffområdet efter en kontring har mer än 60 % chans att gå i mål. Olika analytiker i klubbarna, statistik-spelare och oddssättare har alla sina egna sätt att mäta förväntade mål, men grundmetodiken är densamma: tidigare skott från liknande situationer används för att beräkna sannolikheten att ett givet skott kommer att resultera i mål (see Geek-box). Ett lags förväntade målskörd i en match är då summan av de chanser laget hade i matchen.
Nedan är förväntade mål-diagram för Manchester City, Liverpool, Arsenal och Leicester City i Premier League efter åtta omgångar.
Färgerna visar kvaliteten på målchansen, det vill säga hur sannolikt det är att varje skott resulterar i mål. Röda cirklar är skott som var mycket sannolika att bli mål, medan gula cirklar var mindre troliga. En svart ring runt den färgade cirkeln indikerar att skottet faktiskt resulterade i mål. Jag har bara tagit med skott från öppet spel i den här infografiken, och inte straffar och frisparkar, då dessa avslut är en bättre indikator på ett lags prestation.
Så vad kan vi då dra för slutsatser från lagens förväntade antal gjorda och inläppta mål i Premier League den här säsongen? Efter åtta omgångar använde jag min modell för att se vilka lag som var mest över- och mest underskattade i säsongsinledningen. Genom att jämföra antalet förväntade mål med den faktiska målskillnaden kunde jag se vilka som varit tursamma och gjort fler mål än förväntat, samt vilka som haft marginalerna mot sig och missat mer än vanligt. Nedan ser ni en tur-tabell.
När den här tabellen gjordes hade Leicester precis förlorat med 3-0 borta mot Chelsea, och innan dess förlorade de klart mot Manchester United och Liverpool. Men tabellen visar att de även hade otur i redan svåra matcher. De förtjänade inte att förlora så stort som de faktiskt gjorde. Leicesters försvar är ligans mest otursamma.
Sedan den tabellen gjordes har Tottenhams tur tagit slut verkar det som, med två kryss i rad, medan Arsenal vunnit sina två senaste matcher och toppar tur-tabellen. Det här gör Arsenal till favoriter i derbyt mot Spurs i helgen, men det kan också vara i just den matchen Gunners tur tar slut.
Läs också:
Michael Caley’s artikel om förväntade mål. Han var en av de första som gick igenom stegen i detalj.
Sam Green nämns ofta som en pionjär i ämnet, här är hans gamla Opta-blogg.
Pollard and Reep (1997) gav den första matematiska utläggningen om idén om förväntade mål.
Geek box
Min modell på förväntade mål består av så kallad logistisk regression. Jag tog flera olika variabler från Optas databas som handlade om avslut, och analyserade vilka av dem som kunde användas för att räkna på sannolikheten att ett avslut skulle resultera i mål. Jag använder BIC (Bayesian Information Criteria) för att avgöra vilka av variablerna som har tyngst betydelse för att förutse mål.
För nickar är de här variablerna (tecknet i parentesen indikerar huruvida variabeln har positiv eller negativ inverkan på möjligheten att göra mål): avståndet från planens mittpunkt (+), avstånd från mål (-), vinkeln mellan stolparna från avslutets punkt (+), huruvida nicken kommer efter kontring (+), om den kommer efter en hörna (-), om Opta bedömer nicken som ”svag” (-), om målchansen bedömdes som stor (+), samt avståndet från planens mitt i sidled (-).
För avslut med fötterna är variablerna: avstånd från målet (-), vinkeln mellan stolparna (+), om skottet kommer från en kontring (+) eller en hörna (-), om själva skottet bedöms som bra (+) eller svagare (-), om chansen bedöms som en stor möjlighet (+), avståndet från målet gånger vinkeln mellan stolparna (+), om både avslutet var bra och målchansen stor (+), samt avståndet från planens mitt i sidled (-).
Mer avancerade modeller för förväntade mål innefattar också vilken typ av spelsekvens som ledde upp till avslutet, så som antalet passningar och tempot i anfallet.
/David Sumpter
The post Vilka har mest tur i Premier League? appeared first on NordicBet Blog.