Hassarnas Little Pony-world

Hans & Hasses My Little Pony-world

Den 12 oktober 2015 lanserade ATG “virtuella hästar”. Animerade pållar som skulle vara ett rent turspel för att locka en eftertraktad målgrupp till ATG: turspelarna.

Att de är gränslöst fula och mest påminner om de där små plasthästarna My Little Pony som jag lekte med som barn är en sak, att loppen är skittråkiga är en annan, och att jag efter 10 spel på figurer som stod i omkring 5 gånger pengarna ännu inte satt en enda vinnare kan vara det slutgiltiga beviset på min totala talanglöshet för travspel.

Däremot hade jag gärna deltagit på vinkvällen i Hästsportens Hus när ponysarna skulle döpas! Den festen var nog kul. Dock är det Hans & Hasses fabricerade siffror kring dem som röner mitt största intresse.

Hassarnas Little Pony-world

 

 

 

 

 

 

Vilka spel ATG får anordna och vilken återbetalningsprocent de ska ha regleras i koncessionen- avtalet mellan staten och ST/SG. I tillståndet inför år 2014 (tecknat 2013-12-12) beviljades ATG tillstånd att anordna spel på virtuella hästtävlingar. Dessa omfattades av särskilda skydd så som att omsättningen på dem ej får överskrida 10 % av bolagets omsättning. Återbetalningsprocenten fastslogs till 80 %. 2014-02-03 skriver Hans Ljungkvist på perssonbloggar.se att ” Vi bad ATG:s ledning att kvantifiera värdet av dem och fick svar angivet i ett intervall där 500 mkr i förbättrat totonetto efter skatt per år var det lägre intervallet.”. Den siffran återkommer sedan i Johan Lindbergs veckobrev publicerat på travsport.se 2014-07-04 genom ett citat från Ljungqvist. Lindberg själv kommenterar siffran med att han tycker den är ”försiktig”. Att Ljungkvist därmed uttalat att de virtuella hästarna skall generera en halv miljard rakt ner i sportens fickor kan därmed anses fastställt.

 

 

 

 

 

 

 

Okej, den här matten är löjligt lätt även för en icke-ekonom: om vi förutsätter att kostnaderna för att skapa och driva virtuell racing är noll (visserligen inte troligt, men lätträknat) betyder det att för att få 500 miljoner i vinst, på ett spel som har 80 % i vinståterbetalning till spelarna, behövs det en omsättning på 2,5 miljarder. Här kommer då frågan: Inte huruvida det är rimligt att svenska spelare är intresserade av att spela på My Little Ponysar för 2,5 miljarder om året- jag kan alldeles för lite om svenska lottköpares intressen för att ha en åsikt om det. Det jag däremot har bra koll på är lagstiftningen som reglerar ATGs rätt att anordna spel på svenska hästtävlingar. I koncessionen klargörs att omsättningen på VR inte får överskrida 10 % av totalomsättningen. Alltså är denna kalkyl byggd på att ATG ska omsätta 25 miljarder årligen framöver. Det är omkring 10 miljarder mer, eller närmare en fördubbling, än de gjort de senaste åren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessa siffror förefaller alltså både ATGs styrelse (dvs bland andra Hans Ljungkvist) och ägarna ST ha svalt med hull och hår. Jag vill inte vara negativ. Tanken på att travspelandet skulle öka så lavinartat känns helt fantastisk! Tyvärr är det nog så att är det på dessa siffror det så kallade ”pokalåret” bygger lär vi känna en viss oro.

 

 

 

 

 

Det allra mest märkliga i detta är dock Hans Ljungqvists lögn rätt upp i ansiktet på hela trav-Sverige onsdagen den 20 april under en paneldebatt på Solvalla. Han nekade gång på gång till att kännas vid denna siffra när han konfronteras med dem. Kanske är det så enkelt att Ljungkvist själv insett han lät entusiasmen styra när han gjorde dessa uttalanden för något år sedan. Och för det bör han ursäktas: trav berör, kanske har han bara en djup kärlek till sporten och att han därför låter sina känslor ta överhanden emellanåt. Problemet är att han inte kan säga detta rakryggat nu när känslorna svalnat och den enkla matematiska förmågan återuppstått. Varför väljer han att blåljuga människor rätt upp i ansiktet istället för att ta ansvar för det som han sagt? En annan mycket märklig kommentar från den paneldebatten var duckandet på frågan om vad publiken tyckte om senarelagt V75. Svaret var gång på gång att det låg inom banornas uppdrag att fråga. Det hela blir då oerhört märkligt när Färjestads sportchef Johan Amsköld hävdar att ST uttryckligen sagt till banorna att de absolut inte fick fråga publiken?

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Ljungqvist fick trav-Sveriges förtroende att leda vår sport även detta år. Utifrån att inget sällskap eller någon BAS-organisation ens föreslog någon annan ledare kan vi rent av kalla förtroendet mycket stort. Just därför känns hans osanningar så olustiga.

Ovanstående text är publicerad med Linn Anderssons tillstånd ! Tack Linn ! 

Bilder mm är dock mitt eget urval.

The post Hassarnas Little Pony-world appeared first on Gamblers vardag.