Almedalen och spelpolitiken
|Målen för spelpolitiken är en sund och säker spelmarknad där sociala skyddsintressen värnas genom att efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former. ( http://www.regeringen.se/sb/d/5820 )
Är då spelmonopolet det bästa möjliga vägen för att hålla svenska konsumenter med bästa möjliga villkor?
Det vi garanterat vet är att en koncessionsändring där alla intressenter kan söka licens som uppfyller grundläggande krav skulle medföra avsevärt förbättrade odds och därmed lägre kostnader för konsumenterna .
Huruvida Staten skulle tappa intäkter är främst en fråga om vilka förutsättning och synsätt på hur man beräknar intäkterna. Men det är ingelunda skrivet i sten att det behöver ge lägre inkomster än vad spelmonopolet genererar till staten.
Frågan är HUR viktig konsumenternas väl och ve är i sammanhanget, enär det är fastslaget att en breddad konkurrens ger bättre odds och lägre kostander för konsumenterna så är den bärande punkten som kvarstår : SPELSÄKERHET.
Är ATG och Svenska Spel (folklotterier och postkodlotteriet räknar jag inte in i spel, det är lotterier) bäst på marknaden när det gäller SPELSÄKERHET?!
Naturligtvis är dom bäst på den skyddade Svenska Marknaden, men hur dessa företag uppfyller sin roll jämfört med hur det ser ut internationellt är betydligt mer tveksamt.
Svenska Spel har bland annat haft följande avsevärt stora problem:
1: Robotspel och illigalt intrång på pokersiten och spelarnas konton, vilket inneburit fängelsestraff för åtalade och viss återbetalning till drabbade spelare.
2: Svenska Spel har upprepade gånger utsatts för en lavinartad ökning av korrupt spel, där Basketligan utreds fortfarande, men Svensk fotboll under endast 2013 polisanmälde 6 olika(kan ha varit fler) misstänkta matcher och enligt mina beräkningar bör minst 20talet matcher misstänkas varit korrupta under 2013
3: Svenska Spels oerhört tveksamma handhavande av spel på Schlagerfestivalen och Lets Dance, där SS till slut blev tvungna att stänga allt spel och återbetala insatserna efter bevisade spelskandaler .
Följaktligen kan man med fog ställa sig tveksam till Svenska Spels förmåga att tillhandahålla SPELSÄKERHET för konsumenterna!
Svenska Spel får avsevärda problem att framhålla att spelsäkerheten sköts bättre av SS än vad internationella konkurrenter är kapabla till.
ATG i sin tur har inte haft färre spelskandaler.
1: Upprepade tillfällen har spel till fastställda resultat varit möjliga i efterhand (bevisade under såväl 2012 som 2013)
2: Upprepade tillfällen stora problem med utomnordiska spelsamarbetspartners som bevisats har givit rejkback till spelarna och därmed stängts av under 2014. Vilket är intressant enär ATG under en följd av år envist hävdat att rejkbackspel varit förbjudet, men i Januari 2014 gick ut med en pressrelease där det stolt hävdades att Rejkback spel nu är förbjudet. Således har ATG medvetet ljugit ett stort antal gånger till en alltmer upprörd spelarkår under en följd av år.
3: Ett flertal gånger har slarv av ordningsföljd i mål bevisats med eftersatt kontrollfunktion , vilket inte bara påverkat hästägare, tränare och kuskar/jockeys utan i ännu högre grad konsumenterna som felaktigt inte fått rättmätiga vinster utbetalda. Det har också rört sig om mycket stora belopp, miljontals kronor som konsumenterna lidit skada.
4: Ett flertal gånger har också uppenbara stötspel påvisats, utan att vare sig ATG, ST eller SG reagerat på adekvat sätt. Dopingprov har negligerats och förhör med inblandade parter negligerats. Informationsproblem inom sporten är uppenbart eftersatt och ingen som helst insikt i korrupt spel finns inom ATG/ST/SG
Det är uppenbart att SPELSÄKERHETEN inom hästsporten är gravt eftersatt i ett internationellt perspektiv och på inget sätt kan hävda att KONSUMENTERNAS bästa tas tillvara genom att ATG har monopol på spel på hästar. Möjligen kan det hävdas att det är för hästsportens bästa, men det är en avtalsfråga vid förhandlingar med staten inför eventuell koncessionförsäljning.
Totalt sett finns det ingen fog för att konsumenterna skulle få det sämre vid en öppen licensförsäljning med ordentlig kontrollmöjlighet genom lotteriinspektionen , det skulle definitivt gynna konsumenterna på ALLA tänkbara sätt.
PS många kanske påpekar Svenska Spels nytta för föreningslivet och breddsporten i Sverige, men sanningen är att Svenska Spel sponsrar med drygt 100 miljoner totalt, i övrigt så är det stat, kommun och landsting som står för kostnaderna av svensk idrott.
Således är det endast en fråga om hur eventuella licensavtal skrivs, som påverkar idrotten och hästsporten, och där finns det numera internationella exempel att lära sig av och därefter skriva en svensk modell för bästa möjliga utfall för alla parter.
The post Almedalen och spelpolitiken appeared first on Gamblers vardag.