ATGs lakejer kan inte sin historia

Detta är kopierat från travronden, öppen krönika :

Kommer kuskar och tränare att klara den ökade pressen? Är de redo för de nya tider som väntar?

Jag pratar om den allt mer ökande pressen på dem som tävlar inom svensk travsport. Ett dåligt beslut under ett travlopp kan numera få betydligt värre konsekvenser än tidigare. Arga sms, ”spygalla-kommentarer” på sociala medier är numera snart vardagsmat för dem som tävlar flitigt inom travet.

Men det här är nog tyvärr bara början på det temat. Från och med 1 januari 2019 förväntas Sverige ha en omreglerad spelmarknad med möjlighet till spellicenser för utländska aktörer.(1)Fler spelbolag än vad fallet är just nu kommer med säkerhet erbjuda spel på travhästar i Sverige.

Redan nu finns möjlighet att via Internetbolag placera spel på exempelvis head to head på de större travloppen. Det vill säga att det gäller att klura ut vilken av två eller tre hästar som kommer först i mål. Vad är problemet med detta? Jo, att det är betydligt enklare för fuskare att lyckas. Det räcker i princip att muta/övertala en kusk för att lyckas med spelet. Det är betydligt svårare att fuska sig till ett säkert vinnarspel.

(2)Inom sportspelskategorin går det att spela på allt från nästa inkast till varningar och hörnor. Det ställs därmed stora krav på alla kontroll­instanser då det gäller att upptäcka oegentligheter.

(3)Svenska Spel tar det här på största allvar och har sedan 2013 stängt spelet på runt 40 matcher. Detta efter att ha upptäckt avvikande oddsrörelser. Vissa fall har också polisanmälts.

Svenska Spel finansierar sedan några år tillbaka även en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet, som används till att förebygga matchfixning. Så sent som i söndags arrangerades en utbildningsdag på Bosön då det gäller matchfixning och spelansvar. Alla ungdomar som i år får elitidrottsstipendier var på plats och fick en ökad inblick i detta svåra ämne. Hur ska de göra när/om de i framtiden hotas att göra saker mot sin vilja i matchsituationer? Helt klart ingen enkel sits.

Travet då? En av de bästa ingredienserna i svensk travsport är att alla åldrar kan tävla mot varandra och även en tvättäkta amatör har möjlighet att möta eliten bara han/hon har en häst som duger i konkurrensen. Det är bra i från de flesta aspekter.

Tyvärr innebär det emellertid att även en ”vanlig människa” kan utsättas för externa hot. (4)”Om du blir bättre än trea bränner vi upp stall­et.” Tja, tyvärr ingen omöjlig kommentar före ett lopp. Eller: ”Du får 10 000 kronor om din häst blir oplacerad.”

(5)Med fler spelbolag och en ökad konkurrens, då det gäller spel på trav i Sverige, kommer säkert också risken för fixade lopp och utbudet av olika spelvarianter att öka. Det gäller att Svensk Travsport hakar på Svenska Spel i det här allt mer angelägna ämnet. Helt enkelt förbereda de aktiva på vad de kan komma att utsättas för. Och vad de ska göra när eventuella hot är en realitet.

Den kull som plockade ut sin proffslicens den 1 januari i år fick ingen utbildning/inblick i matchfixning/spelansvar på den avslutande proffstränarkursen på Wången. Det vore onekligen bra att börja där.

LARS-JOHAN HOLM

 

Vi tar detta från början:

Sista spelutredningen som ATG höll i var runt 1995, då Olle Goop var misstänkt för samröre med en av Sveriges största bookmakers, och detta beroende på att en lång kedja av händelser som utmynnade i att Olle Goops bil stannades på väg till Solvalla och genomsöktes, föraren var misstänkt bookmaker och det hittades bland annat bokföring i bilen, där summor och olika förkortningar av misstänkta namn befanns. Det var uppenbart att bookmakern i fråga ofta körde Olle Goop runt till tävlingar, men om hen var i från Karlstad är osagt.

Naturligtvis gick ingenting i slutändan att bevisa, och utredningen lades ner av åklagaren, men ansågs polisiärt utredd i sak ( jag kontrollerade sedermera för något år sedan med en före detta polismästare)

2004 försökte Unibet att få rätt i en H2H spel, där några kunder från forna Makedonien hade spelat långt högre än förstapriset i loppet, och motståndaren buskördes och inkom avstannandes i mål medans den spelade var nästsist felfri. STC(dåvarande Svensk Travsports Centralförbund) hördes med vidtog inga åtgärder, saken polisanmäldes naturligtvis , men då STC visade sig ointresserade av att utreda, så duckade åklagaren också. Det ryktas om att parterna gjorde upp i godo (typ) senare. Likväl återbetalades alla insatser till spelarna i aktuellt lopp och spelen annulerades av Unibet. ( https://www.expressen.se/sport/spelbolag-misstanker-fusk-i-svensk-travsport/ )

 

1: Dagens ordning är att fem spelbolag erbjuder unika odds på ATGs vinnare, plats samt H2H( obs att ATG har rätt att driva H2H-spel, men väljer att avstå) Dessutom erbjuder LegolasBet som enda bolag flerloppspel såsom Pick76 och Pick 54 samt V3,V2 , men samtliga spel hos Legolas är totomatspel.

Övriga är Betsson, Bet365, Unibet samt Racebet, därutöver finns det ett antal sajter som köper samma odds som Betsson ELLER Unibet, men de sänks och höjs samtidigt hos de bolag som är medverkande. Även Toto2 erbjuder spel på 2travlopp på lördagar som också är totomatspel(totomat innebär att oddsen beror på spelarnas insatser och fastställs först när loppet startats)

Några nya bolag lär knappast starta upp odds utanför denna sfär, och det är nog ytterst tveksamt om samtliga bolag ens köper licens i Sverige så länge förutsättningarna är att såväl ATG som Svenska Spel är gynnade / ägda av staten. Knappast lika villkor så länge det är fallet.

2: Det är endast mytomaner till skribenter OCH politiker som tror att det fixas och trixas med kortspel,hörnor och inkast. Det finns inga pengar att göra, vilket innebär att spelbolagen inte tar någon risk. Således ren oxskit.

3: Svenska Spel stängde ner 40 matcher bara under 2013, läs mina krönikor om korrupt spel , bara googla http://www.gamblersvardag.se/svensk-fotboll-utsatt-for-accelererande-korruption  , 2014 var det ännu fler och det toppades ända fram tills 2016. Även 2017 avslöjades flera stormatcher i Allsvenskan som korrupta, och Syrianskas matcher är samtliga misstänkta under många år.

4: Gällande hot om att inte hästen får placeras skulle det ALDRIG kunna ske med seriösa bookmakers, de skulle aldrig ge incitament där prismedel är lägre än transportersättningen, vilket ATG gör i Top7 där sistapriserna även på V75 är lägre än transportersättningen vid utebliven placering. Det blir naturligtvis än värre på ”extra v75 då lägre prismedel är för legio)  Top 7 är fullständigt utan spelsäkerhet och att Lotteriinspektionen godkänt spelet påvisar att LI saknar all form av spelkompetens.

5: ATG har som nämnts inte gjort en seriös spelutredning sedan 1995, trots att det förekommit enormt många misstag och oegentligheter från ATGs sida(bortsett från incidenterna på Östersund sept 2014) samt Strömsholm (2014) men även tidigare som Åmål 2012, Charlottenlund 2012(spel efter loppet gått i mål)  http://www.gamblersvardag.se/atgs-alla-misstag-2012-2013

Gävle Halmstad 2014 http://www.gamblersvardag.se/atg-utsatta-upprepat-markligt-spel

Läs gärna också min krönika : Atgs många misstag 2014 http://www.gamblersvardag.se/atgs-alla-misstag-2014

Således: ÄVEN vid en spelreglering kommer incitamentet aldrig blir högre än med sistlidna 10årens superjackpots , där det delas ut 50-100mkr till ensam vinnare, sistlidna gånger på nyårsafton vann som vanligt utlandsAffe mest pengar, över 40mkr . Googla gärna på utlandsAffe här på bloggen .

Det är helt enkelt så att det finns ingen marknad för och därmed ingen riskvilja för spelbolag att hantera sidospel på hästarna, när marknaden är konkurrensutsatt är risken det också. Ingen konkurrent kommer någonsin kunna konkurrera med ATG gällande hästspel, endast samarbeta eller erbjuda fasta odds(bookmaker)

Det stora problemet är att ATG aldrig intresserat sig för korrupt spel, ty ATG har aldrig lidit direkt skada genom att ATG aldrig erbjudit fasta odds, och därmed har spelsäkerheten blivit lidande, bara läs och förskräcks såsom Paul Scotney gjorde i sin utredning initierat av Lotteriinspektionen 2015 ( http://www.gamblersvardag.se/paul-scotney-utredning-bevisar-rejkbacks )

Enligt källa på LI skulle ATG aldrig ha erhållit fortsatt tillstånd till totospel (2015) om inte finansdepartementet omprövat LI beslut.

Fortfarande har ATG ingen som helst insikt i hur Malta eller Tysklands spelleverantörer sköter sitt spel, det åligger HELT på leverantören och ATG har noll intresse av kontrollera att det är kosher.

Det är endast några veckor sedan det uppdagades att PAF(åländskt spelbolag) erbjudit spel till ATG utan att det fanns licens för detta hos lotteriinspektionen, atg svär sig naturligtvis fria, märkligt då PAF måste köpa all teknisk data och erhålla ersättning för spelet och vinster från ATG. PINSAMT -nej, SKANDAL .

Slutledning: Konkurrens kan endast gynna spelsäkerheten, och äntligen tvinga ATG att ta kundernas önskemål på allvar, samt skärpa sitt enorma kostnadsacceleration och kanske t o m bli transparenta.

The post ATGs lakejer kan inte sin historia appeared first on Gamblers vardag.