Hans Ljungkvist helt fel ute
|I travronden nr77 (sid 13) nämner Hans Ljungkvist (Svensk Travsports ordförande) att i avvaktan på den nya spelregleringen (som tidigast kommer 2019) så står hoppet till övergångsregler där främst ”lättnader i koncession” dvs fler möjliga spel att utveckla för att förhoppningsvis öka omsättningen för ATG. ”Det tror jag kan vara det effektivaste fram till en ny lag finns färdig” är Hans kommentar. SAMT – Sedan har vi önskemål om direkta skattelättnader”
Här gör Hans samma misstag som sin namne Skarplöth, vilket naturligtvis är en rimlig linje för dessa herrar, enär det är vägen de utstakat, vilket likväl inte hindrar att det är fullständigt omdömeslöst att tro på möjligheten att vrida ur ytterligare kronor ur de hårt ansatta hästsportspelarna.
Det är sedan årtionden klarlagt att Svenskar spelar för lika stor del av sina tillgångar, dag in, dag ut, år in år ut. Förändringar i spelmönstret rör sig om promille, i bästa fall 1 procent. Nu är ju 1% på spelmarknaden MYCKET pengar, men konkurrensen om denna procent är stenhård.
För att erhålla NYA kunder till hästsporten, vilket naturligtvis är fullständigt nödvändigt, bör ett antal frågor ställas, samt besvaras INNAN några som helst investeringar görs.
1: Vilka kunder har vi i dag på ATG
2:Kan dessa kunder tänkas omsätta mer på ATG
3:OM dessa kunder kan tänkas omsätta mer, vilken typ av produkt önskas.
4:Hur behålla de befintliga kundernas lojalitet
Detta gällande ATGs kunder, där det förhoppningsvis finns en hygglig koll på åldersgrupper, köpvanor, omsättningsvanor, intressen, önskemål osv.
När det gäller utveckling av spel som inte står hästsporten nära, utan att erbjuda HELT nya produkter, för att locka in helt nya kunder till ATG, som har andra profiler än ATGs kundgrupper så blir det betydligt svårare
1:Vilka produkter är underrepresenterade av Svenska Monopolet
2: Vilka kundsegment ska bearbetas
3:Hur är lönsamheten, vad kostar utvecklingen av produkten, vad kostar mediaexponeringen för att locka de nya kunderna
4:Hur behålla de kunder som tillkommer
5:Hur många år kan investeringarna avräknas på(Risken för nya regler 2019 är tydlig och ytterst svårberäknad på utfallet )
6:Casinokunder, dvs snabba spel/jackpotchanser för låg insats är notoriskt illojala och byter spelsajter ofta och gärna, vilket är en stor bidragande orsak till att Spelbolagen investerar 3,5 miljarder årligen på media, hur mycket har ATG planerat att investera för att synas bland all annan spelreklam?
Ställer man sig ovanstående frågor och tar till sig den forskning och statistik som finns, så ter sig Hans Ljungkvist tes om att utökad koncession ska innebära mer pengar till Hästsporten som ytterst tveksam.
Naturligtvis ska ALL kraft läggas på att förhandla fram en skattesänkning, lik den Svenska Spel lyckades förhandla sig fram till på Sportspelet. Eller för den delen Restuarangnäringen som lyckades få sänkt moms , boknäringen som lyckades få sänkt moms osv osv osv.
Jag efterfrågade för sex år sedan en socioekonomisk doktorsavhandling gällande en hästgårds totala påverkan på samhället , kommun, landsting, stat osv för att presenteras vid diskussioner med politiker(enär förhandlingar tenderar ske med olika personer från olika partier allt som oftast, oftast utan någon som helst insikt i problematiken) . Att presentera mjuka värden är sällan gångbart FÖR politiker, det är politiker som gillar presentera mjuka värden för publiken när fakta saknas. Det ENDA förhandlingsmässiga argument som biter är vilka intäkter hästsporten genererar socioekonomiskt.
PS, som läsarna inser så anser jag satsningen på virtuella hästar vara fullständigt felaktig, enär ATG har fel kundgrupp, för usla konsumentpriser(för hög beskattning med 20%) för dyr investering i förhållande till möjlig avkastning, tveksamt ur riskspelssynpunkt.
The post Hans Ljungkvist helt fel ute appeared first on Gamblers vardag.