Hans Ljungkvist skriver på Lika Villkor!
FASTA ODDS ÄR RISKABELT. KAN VI GÖRA NÅGOT FÖR ATT UNDVIKA RISKERNA?
Hans Ljungkvist är ordförande i Svensk Travsport, och det finns en orsak till att ST startade ATG tillsammans med Svensk Galopp. För de är inte kapabla till att hantera spel på hästar. Läs nedan Hans krönika , jag markerar det som jag opponerar mig i mot.
1: Fasta Odds skapar spelsäkerhet: För att spelarrangören tillser själva spelsäkerheten, annars blir de unikt lidande, med totalisator som är förfarandet i Sverige i dag, är det kunderna som blir lidande, spelarrangörer saknar DIREKT incitament till att bedriva spelsäkerhet. Vilket gång efter annan bevisas av ATGs fullständigt katastrofala hanterande av spelsäkerheten. Den sista utredningen av korrupt spel skedde 1995, (undertecknad var rådgivande till STC dåvarande säkerhetschef i fallet) således har ST eller ATG inte ansett att korrupt spel skett sedan dess !
Ytterligare ett incitament för Fasta odds är :
Kunderna VET till vilka priser de köper varan, det vill säga oddset. Kunderna slipper se att 10oddsaren de spelade går ner till 3ggr efter omstart, eller för ATG-live uttalat sig.
Spelarrangörerna kommer INTE tillåta 6 hästar ur samma stall/ägare starta i samma lopp och ha enskilda odds på varje ekipage för de är högst medvetna om risken för korrupt spel ökar enormt.
2: Sverige har långt ifrån unikt högt spel på hästar, många länder har långt högre, såsom England, Irland, Australien, Nya Zeeland, Japan, Maccou , Singapore osv.
3: Spelskandalerna har duggat tätt i Sverige sedan 2012, t o m så tätt att spelövervakaren Lotteriinspektionen tvingades hyra in Paul Scott(från England)för utomstående utredning efter Östersundskandalen, men antalet spelskandaler är dessvärre MÅNGA. ( läs gärna
Spelskandalen på Skellefteå
Spelskandal på Strömsholm
ATGs många misstag 2014
ATG utsatt för jättespelkupp
ATG har ljugit för spelarna i många år
ATGs många misstag 2012-2013
(lägg in ovanstående meningar ”search ” på sajten)
Listan är helt enkelt oändlig, och ATG har fortfarande inte åtgärdat den största skandalen av dom alla: Utländskt spel med rejkback, googla atg+rejkback så får ni läsa i veckor!
4: Att utländska spelbolag vill kunna ge fasta odds, är ju för att så ser det ut i världen, att det finns tillgång till BÅDE fasta odds samt totalisator, för seriösa spelarrangörer vill ge vad kunderna efterfrågar, till högsta möjliga spelsäkerhet.
5: Oavsett form av spel som erbjuds, måste spelsäkerhet föreligga, och ATG/ST har gång efter annan bevisat sig fullständigt sakna insikt inom detta område(jag var själv rådgivande i den spelutredning som gjordes av dåvarande STC säkerhetsansvarige 1995)
6: REN LÖGN -Totalisatormodellen infördes för att det innebär att spelarrangören fullständigt saknar risk , till skillnad från när spelarrangören sätter oddsen och tar risken helt och hållet själva. Totalisator är endast bra för spelarrangören, inte för kunderna. Dessutom försvårar totalisator möjligheterna att se hur hög vinståterbetalning som spelformerna äger, det går endast att se i efterhand.
7:REN LÖGN- HÖGA prissummor ? ATG erbjuder spel om mångmiljonbelopp där förstapriset är 15000kr, SAMT prissummorna beror INTE på huruvida det är fasta odds eller totalisator.
(8)REN LÖGN : Det finns inga straff för korrupt spel i Sverige i dag, det är en av frågorna som utreds inför eventuell spelreglering, ingen har någonsin bestraffats för korrupt spel på hästar i Sverige, och på tex Fotboll har ett antal rättsfall avgjorts sistlidna åren, där det bevisats att korrupt spel inte kan bestraffas, endast bestickning, hot osv bestraffas.
9: REN LÖGN: Spelarrangörer är livrädda att förknippas med korrupt spel, se hur utvecklingen gått inom internationell fotboll, där ”fixed games” tas på yttersta allvar. Spelbolag investerar oerhört mycket pengar i godwill, och skaka på axlarna och byta marknad innebär oerhörda förluster. Endast monopolbolag som ATG kan anse att korrupt spel inte är ett stort problem, enär de aldrig drabbas då ingen konkurrens finns, och de inte utreder ALLT korrupt spel om existerar(för att inte tala om doping tex där en av världens största travtränare utreds, men inget görs innan säsongen är till ända, där ATG/ST under 30års tid fullständigt saknat intresse av att föregripa utvecklingen av doping eller underlåtit investeringar som varit nödvändiga för att hålla jämna steg, ex togs inga coboltprover i Sverige tidigare, trots att det är ett internationellt välkänt dopingpreparat, milkshakeprover tas aldrig, det anses för dyrt osv osv)
10: ATG/ST har sistlidna 10åren ylat som galna vargar om utländska spelbolags kannabalisering på Svensk Hästsport och uttalat sig om miljardbelopp som intjänas på Svensk Hästsport, inte minst står det så i ”lika villkor” Om det inte fanns lönsamhet i att arrangera spel på hästar, skulle knappast något bolag köpa licens. DOCK är det rätt i sak för en gångs skull, internetbolagen omsätter i dag högst några hundra miljoner på fasta odds, att jämföra med ATGs 15 miljarder på totalisatorspel.
SLUTLEDNING:
Det finns flera, men främst EN orsak till att ATG/ST inte vill se fasta odds, det är för att kraven kommer vara oändligt mycket högre på spelsäkerhet , dopingkontroll, informationskontroll osv än vad som sker i dag, samt ATG kan inte ens klara av det oerhört enkla totalisatorspelet(rent datoriserat) med spelsäkerhet, hur ska de då klara av att agera såsom bookmakers och validera hästarnas chanser, ha fungerande riskkalkyler osv?
Nedan är Hans Ljungkvist krönika på lika villkor: http://likavillkor.nu/blogg/fasta-odds-ar-riskabelt-kan-vi-gora-nagot-for-att-undvika-riskerna/
Vadhållning på hästar är populärt i Sverige, vi har ett av de högsta spelen per capita i västvärlden(2). En starkt bidragande orsak till detta är att vi åtnjuter stort förtroende hos den svenska allmänheten. Detta förtroende har byggts upp under lång tid, inte minst genom alla insatser som gjorts av ATG, men också resultatet av ett målmedvetet arbete från Svensk Travsport och Svensk Galopp för att hålla sporten ren från spelskandaler samt hästvälfärd i högsta internationella klass(3).
Under licensutredningen har det, framförallt från de i Sverige oreglerade bolagen, framförts förslag att tillåta så kallade fasta odds i Sverige(4). Det är enligt min mening mycket riskabelt och helt kontraproduktivt mot det arbete som beskrivits ovan. Fasta odds inbjuder nämligen till så kallad matchfixing, det som kallas uppgjorda lopp inom hästspel(5). Totalisatormodellen, som ju faktiskt uppfanns för att just minimera riskerna med spelfusk, är det idag rådande sättet att organisera vadhållning på hästar i Sverige, bygger på att alla spelar mot alla, att spelet öppet redovisas och oddsen sätts inte förrän alla spel registrerats(6). Höga prissummor i loppen(7), TV-bevakning av alla lopp för såväl publik som domare och hårda straff är några exempel på förebyggande åtgärder mot uppgjorda lopp (8).
Vad är det som händer om vi skulle få ett antal uppgjorda lopp i Sverige ? Jo, allmänhetens, dvs kundernas, förtroende för vadhållning på hästar skulle riskera att minska dramatiskt om man inte kan lita på att ”bästa hästen vinner”. Vem blir då den stora förloraren ? .Ja, inte är det de spelbolag som erbjudit fasta odds, de kan välja att gå över till annan marknad eller annan typ av spel (9).Deras intjäning från spel på hästar i Sverige utgör en försvinnande liten andel av deras totala affär(10). De kan i princip rycka på axlarna och sedan gå vidare. Den stora förloraren är trav- och galoppsporten i Sverige vars intjäning till cirka 85-90 procent är beroende av intäkter från det svenska spelet.
Jag kan förstå att utredare Håkan Hallstedt önskar få så många spelbolag som möjligt att komma in i licenssystemet och att det därför är frestande att tillåta fasta odds inom hästspel. Hög kanalisering är viktigt för licenssystemets trovärdighet. Kan man tillåta både och, dvs finns den perfekta lösningen som tillfredsställer alla intressen? Från Svensk Travsports sida har vi under licensutredningens gång försökt vara konstruktiva och bidragit med flera förslag som skall underlätta ett framtida licenssystem. Inte minst att vi släpper vårt eget spelmonopol på hästar.
När det gäller vadhållning på hästar har vi bland annat föreslagit att alla lopp skall ackrediteras av oss med beaktande av konkurrensneutralitet och transparens. Då får vi möjlighet att i förväg kontrollera att de mest elementära kraven finns på plats; ett rimligt djurskydd framförallt vad gäller dopingregler, TV-bevakning av loppen, acceptabla domarfunktioner etc. Det är vårt krav i en framtida långsiktigt hållbar spelmarknad.
Hans Ljungkvist
Ordförande Svensk Travsport
The post Hans Ljungkvist ljuger gång på gång appeared first on Gamblers vardag.