Hur viktigt är det att ha bollen?
|Såväl före, under som efter en fotbollsmatch kan vi ta del av en mängd statistik. Hur långt spelarna har löpt, antal skott på och utanför mål, antal hörnor och bollinnehav är bara några av de siffror vi ser på hemsidor, tv och i tidningar. Man kan lätt tro att vi med den datan har all information vi behöver för att kunna avgöra huruvida ett lag spelat bra eller dåligt.
Men avslöjar siffrorna verkligen vad som händer i en match? För att svara på den frågan ska jag titta närmare på en av de statistiker som diskuteras mest inom fotbollen: bollinnehav.
Vissa lag, som Barcelona och Bayern München, är kända för att spela med stort bollinnehav. Nedan kan ni se ett diagram över sambandet mellan just bollinnehav och målskillnad i matcherna i Champions League förra säsongen.
Varje prick motsvarar en match. De röda prickarna är Barcelona och de blå är alla övriga lag (pricken som sticker ut högst upp är Real Madrids 8-0-seger mot Malmö FF, en match de alltså hade ca 60 % bollinnehav i, och omvänt syns en prick längst ner som symboliserar MFF i den matchen). Barcelona hade stort bollinnehav och de vann även de flesta av sina matcher. Tittar du noggrant på diagrammet kan du se att målskillnaden ökar i takt med bollinnehavet totalt sett. Statistiken ger stöd till tesen att du har större möjlighet att vinna matchen om du dominerar bollinnehavet.
Problemet är att bollinnehav inte nödvändigtvis förutspår utgången av en match. Barcelona förlorade bara en match i Champions League förra säsongen, när Atlético Madrid vann med 2-0 på Vicente Calderón i Madrid. Barcelonas bollinnehav i den matchen var det tredje högsta ett lag hade i någon match i turneringen 2015/16. Trots det misslyckades de alltså att förvalta bollinnehavet i mål.
Som vi kunde konstatera i artikeln förra veckan, är det möjligt att hävda att Barcelonas förlust den kvällen berodde på otur. Men utmaningen att analysera bollinnehav går djupare än så. Nedan är ett diagram över sambandet mellan bollinnehav och målskillnad i Premier League förra säsongen.
Kan du se ett mönster? Inte? Det är för att det inte finns något. Vi kan inte se något statistiskt säkerställt samband mellan bollinnehav och målskillnad i Premier League i någon av de två senaste säsongerna. Inte heller i sommarens EM-slutspel var bollinnehav ett bra verktyg att mäta framgång med. Lag som överlät bollinnehavet till motståndarna, som till exempel Portugal och Wales, presterade minst lika bra som lag som hade mycket boll, som Tyskland och Spanien.
Så nästa gång du ser statistiken över bollinnehav i tv-rutan, var försiktig med hur du tolkar siffrorna. Många gånger är det laget i underläge som har mycket boll, medan laget i ledning spelar mer avvaktande och satsar på kontringar. Båda lagen kan ändå vara lika sannolika att göra nästa mål.
Jag har vid flera tillfällen hört både experter och supportrar använda sig av statistik på bollinnehav för att hävda att fotboll inte kan analyseras och förstås genom matematik. Resonemanget brukar låta något i stil med: ”Kolla, Leicester försökte inte hålla bollen inom laget så som Arsenal gör, men de vann ändå ligan. Det visar att statistiken inte betyder någonting.”
Men med den här ståndpunkten har man också fått det lite om bakfoten. Det finns förvisso en förutfattad mening att bollinnehav är en bra indikator på resultatet, men siffrorna visar på att det är felaktigt. Statistiken hjälper oss att förstå varför det inte är så märkvärdigt att Leicester, Atlético Madrid och Island varit så framgångsrika: det krävs givetvis en god taktisk grund och skickliga spelare för att vinna matcher, inte bara att hålla bollen i långa stunder.
Det är inte siffrorna i sig som låter dig förstå fotbollen, utan hur du väljer att tolka och använda dem.
Geek Box: Korrelationskoefficienten
För att analysera bollinnehav har jag först och främst räknat på korrelationskoefficienten. Den är +1 om två variabler (som bollinnehav och målskillnad) följer varandra längs en rät linje med positiv kurva, och den är -1 om relationen har en negativ kurva. En korrelationskoefficient på nära 0 visar att det inte finns ett tydligt samband mellan variablerna.
Först kalkylerade jag sambandet mellan bollinnehav och målskillnad i Champions League. Det var 0,36, vilket indikerade ett ganska svagt men märkbart samband. För Premier League säsongen 2015/16 var siffran bara 0,086, ett mycket svagt samband alltså. För säsongen 2014/15 var sambandet något högre, med 0,14, men fortfarande för svagt för att kunna dra några större slutsatser. I sommarens EM-slutspel var sambandet ännu svagare, med 0,026.
/David Sumpter
The post Hur viktigt är det att ha bollen? appeared first on NordicBet Blog.