Myten om ATGs onlinekonkurrens

Det kom ett brev från min vän Almen!

Myten om ATG´s onlinekonkurrens

I krönikor på varsitt håll så ondgör sig – och det med rätta – Lutfi Kolgjini och Johan Lindberg över onlinespelet hos bland andra närmast skattebefriade Maltabaserade spelföretag. 

LUDDE: ”Med internet har gamla avtal och gränser urholkats. ATG:s ensamrätt på spel på hästar är slaget i spillror och spelmonopolet finns bara på papperet. Inte i verkligheten.

Staten håller inte sin del av det avtal som skrevs 1974 där ATG har ensamrätt på spel på hästar i Sverige. Idag går hälften av allt spel på nätet från Sverige till utlandsbaserade spelbolag.” 

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/hastsporten-bloder-idag-har-och-nu/ 

JOHAN: ”Finns det då ett monopol i Sverige? Nej, inte alls. Det är stendött. Utländska aktörer som betalar minimalt med skatt på Malta har hälften av den svenska onlinemarknaden. En marknad som växer för varje dag samtidigt som den traditionella marknaden hos ombud och på bana minskar. Det är märkligt att den svenska staten gynnar dessa Maltabolag och straffar svenska bolag.”

https://www.travsport.se/nyheter/1.354334;jsessionid=TVvGSsMWDd3GgggJdJztSGstVphMkdT27kW4zjTTwPLFPv7Wqz3y!-2009298206 

Båda herrarnas (de kan vara vilseledda av ATG-propagandan) framställningar är dock avsedda att ge sken av att ATG är speciellt hårt drabbat. Det är en helt felaktig beskrivning och falsk bild av hur ATG är drabbat.

 

Jag har nära erfarenhet av utländska bookmakers från och med 1972 – dock aldrig med spel på svenskt trav – och jag tror mig våga anta att denna min erfarenhet av bookies är större än vad som finns samlat i ATG-huset. 

”Alla” som försökt spela hos bookmakers vet att de, speciellt på små marknader med liten spridning på spelen, är extremt försiktiga med att ta spel. Bookmaking går ut på att ta minimal risk genom att i möjligaste mån balansera boken. 

Den handfull bookmakers som sätter odds på svenskt trav tar knappt några spel att tala om. Hur många av er har fått spela två tusen på en åttaoddsare? För de flesta kunder är det bara fråga om småspel som de kan få in hos dessa bookies. Är du ”stortorsk” på andra spel kan du få spela lite högre. Oddsen på trav är en ”lockvara” precis som bonusar är för att binda upp kunder. 

Jag har svårt att tänka mig att denna handfull bookies tillsammans omsätter över en miljon i veckan på svenskt trav. Men låt oss vara generösa mot Ludde och Johan och säga att det hos bookies omsätts nära två miljoner i veckan så det i alla fall blir 100 miljoner på ett år. 

De stora onlinespelen från Sverige till utländska bolag är främst poker och casinospel samt sportsbetting. Där finns det tusen och åter tusen bolag jorden runt som står till tjänst. 

Svenska spel är givetvis mycket hårdare drabbat av utlandskonkurrensen än ATG. För många som spelar stort finns ändå knappast SS överhuvudtaget (förutom då det gäller olika tips och bomben) utan de spelar hos asiatiska bolag och några få utomasiatiska som kan ta mycket stora spel samt på betting-börser såsom Betfair. 

Vill man spela hårt på hästar finns inget alternativ till ATG utom då möjligen singelspel/dubblar hos illegala bookies som finns på betydligt närmare håll än på Malta. 

Och tänk ändå stiger Svenska spels omsättning till skillnad från ATG´s. Bortsett då från ATG¨s dopade del från utomnordiska partners. Ja, jag vet, svenska spels omsättningsökning från utomnordiska ombud beror delvis också på att de har givits fördelar. 

Sportsbetting (främst då fotboll givetvis) är stort ute i den stora världen – det är inte spel på trav. Trav är en sport som kan jämföras med cricket och bandy när det gäller antalet utövande länder. Det verkar som om många är förblindade och inte inser det nu när vi har så fantastiskt framgångsrika hästar, kuskar, tränare och uppfödare. 

Den absoluta merparten av onlinespelen till utlandsbaserade spelbolag styrs av omständigheter till vilka ATG och SS är ickealternativ! 

ATG har visserligen ett stort problem med utlandsspel men det är självförvållat.  Problemet är givetvis de för nordiska storspelare skräddarsydda avtalen med utomnordiska ombud! 

Finansdepartementet har naturligtvis också genomskådat ”gråterskorna” kring och i ATG-huset och deras patetiska hot om att själva ”flytta verksamheten” till det så bespottade Malta. Hur skulle ett sådant hot kunna ge en välbehövlig skattesänkning? Var hittar ATG alla snillen som man placerat i huset? .

Om någon skulle få för sig något annat så vill jag säga; jag älskar verkligen trav och är rejält biten av det. Jag har sett samtliga elitlopp direkt sedan 1956. Mina första 42 såg jag live på plats. Jag har varit trackfarare och besökt drygt 20 banor genom åren. 

Jag engagerar mig därför att jag menar att ATG har varit så fruktansvärt klantigt skött de senaste uppemot tio åren. Åskådliggjort i deras usla handhavande av ekonomin och i deras kundförakt vilket jag finner avskyvärt. Ett exempel är att pengarna som finns i hästsportens fond motsvarar ungefär vad ATG beslagtagit av spelarkollektivet (bråkdelar och oinlösta) efter sekelskiftet. Så är det i praktiken oavsett vilka bokföringstrix man åberopar. Vad har spelarkollektivets pengar i den fonden att göra? Hästsporten har redan fått sin del via spelavdraget! Svenska spel återför motsvarande pengar till sitt spelarkollektiv. Om inte ATG´s handlande är stöld så är Svenska spels agerande oansvarigt i och med att man då ger bort pengarna i onödan. 

Det är också frustrerande men samtidigt intressant att betrakta alla kejsarrövslickande lakejer inom travmediavärlden som låtsas att de inte ser problemen. Finns det ingen riktig journalist bland alla självutnämnda låtsasditon? 

 

Almen

Tags: