Poker: Gå på känslan!
|Poker: Nyligen hände någonting intressant. Jag hade knappen och 5:a och 3:a i spader och hade öppnat tre gånger i stora mörken, det är okej kära läsare, det kommer bli mer intressant. Lilla mörken lade sig och den stora synade. Floppen visade 5-8-2, alla i hjärter. Jag satsade ungefär hövan potten och min motståndare synade. I nästa runda kom det trea och jag hade två-par. Min motståndare checkade och jag satsade två tredjedelar och min motståndare synade. Sista kortet var ruter tio…
Nu till det intressanta. Redan innan sista kortet, funderade jag på att bara checka. Det var inget välgrundat tänkande, visst det fanns en risk för färg, men chansen att min motståndare skulle floppa en färg var 100 mot 1. Det såg säkert ut. Två-par funkar ofta i de här sammanhangen . Min motståndare skulle syna i sista rundan med A8, TX ett hafsigt spelat par eller liknande. Så många varianter som inte skulle slå mitt två-par men ändå satt jag här och funderade bara på att knacka i bordet.
Läsare, jag blev manglad. Jag satsade halv potten i sista omgången och min motståndare höjde i checken. Min kloka sida skrek åt mig att lägga mig, ingen höjer i checken såvida de inte har en bra hand, eller någonting i närheten av en bra hand. Men min mer nyfikna sida struntade i detta rådet och och tänkte att han sitter med par i kungar, och synade därför. Min motståndare visade ess och knekt i hjärter, bästa handen möjligt och fick färg.
Det intressanta är inte att jag återigen ger bort mina pengar i sista rundan när jag vet att jag kommer förlora. Det intressanta är vad som hände innan sista rundan. Då jag på något sätt redan visste att jag hade förlorat. Instinkt är en märklig sak. Ibland kan ditt undermedvetna veta att du kommer förlora långt innan dit medvetande hunnit artikulera det. Det är som Phil Ivey sa en gång: ” Fastän oddsen säger att du ska spela, har du en känsla i magen som säger dig någonting annat och det är något du bara kan utveckla efter att ha spelat ett tag. Att lita på andras råd kan göra det svårare att utveckla en sådan här förmåga för du tenderar att blockera dig mentalt.”
Detta betyder inte att du ska sluta läsa pokerböcker, strunta i råd du får på forum, ge tusan i att kolla på träningsfilmer eller liknande. Men det betyder att du inte ska förringa din magkänsla. Före detta WSOP Player of the Year och ägare till en massa miljoner från turneringar Daniel Negreanu håller med. När du hamnar i ett knepigt läge menar han att det är viktigt agera utefter sin första instinkt och lita på känslan. Denna känsla är hörnstenen hos många proffs och fastän den kan verka mystisk, är den faktiskt baserad på vacker logik och stadig grund. När du ska fatta ett beslut, kommer din känsla vägleda dig i hur du ska spela. Ska du höja, syna, lägga dig? Känslan verkar poppa upp från ingenstans, men i verkligheten är det ditt undermedvetna som samlat på sig enroll mängder information. Hur din motståndares timing är, gillar han eller hon att bluffhöja på specifika platser i spelet, etc, etc. Ditt undermedvetna samla ihop den här informationen snabbt som ögat och levererar ett svar. Det är ett svar som kanske inte förklarar vad som händer om du lägger dig, utan det är ett svar som bara signalerar att du ska göra det.
Naturligtvis kan din instinkt inte alltid vara 100% rätt. Men det är ett vapen att värdera högt i sin psykologiska arsenal. Hur utvecklar man då denna färdighet? Precis på samma sätt dom de övriga färdigheterna i poker: man spelar och lär sig.
The post Poker: Gå på känslan! appeared first on NordicBet Blog.