Travtränarnas Code of Conduct saknar substans

Code of Conduct för Travtränarnas Riksförbund

Vårt sätt

Medlemmarna i Travtränarnas Riksförbund utgör en stor del av svensk travsport och vi vill bidra till att stärka travsportens trovärdighet. Det ställer krav på oss. Vi behöver en ansvarstagande ledning och medlemmar som gemensamt ställer upp på våra spelregler. Utmaningen är att det inte bara blir ett välformulerat dokument utan att de riktlinjer vi kommer överens om också sprids, följs och tillämpas.

 Jag är en del av svensk travsport

Som travtränare är vi förebilder i travsporten och både vårt agerande och hur vi framställer travsporten på och utanför banan har stor betydelse för hur omvärlden uppfattar både vår sport och näring. Vi ska föregå med gott exempel, följa de regler och normer som finns och stå för ett sportsligt uppträdande mot såväl hästar som människor.

Jag sätter hästens väl i centrum

I travsporten spelar hästarna huvudrollen, därför förespråkar vi ett förhållningssätt där första tanken gentemot hästen ska vara vänlig. Hästens välbefinnande skall alltid komma i första hand -­­ före krav från uppfödare, ägare, sponsorer, media, bana och spelare. Här följer vi travtränare i första hand Travsportens hästhållningspolicy som omfattar allt från det att hästen tas i träning till dess tävlingskarriären är över.

 Jag delar med mig av min kunskap

Genom att dela med oss och sprida vår kunskap bidrar vi till ett öppet och lärande klimat som gynnar hela travsporten. Med ett öppet klimat menas också att vi ska ge utrymme för alla engagerade att vara med och påverka och driva utvecklingen av sporten framåt.

 Jag samarbetar med travmedia

Vi tränare bör vara tillmötesgående när vi ombes uttala oss i travsportens olika kanaler – både när vi står i vinnarcirkeln eller besvikna på stallbacken. Genom intervjuer och tips bidrar vi till att ge travsporten plats i media och sprida budskapet om vår sport till omvärlden – en möjlighet värd att ta vara på. Det ska vara en självklarhet att vi alltid lämnar samma info till alla kanaler.

 Jag gör vad jag kan för att locka fler till travsporten

Vi ska alla verka för att locka nya intressenter till travsporten genom att vara goda ambassadörer. Till travsporten är alla välkomna – med det menas alla oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar. Din attityd och ditt bemötande kan vara avgörande för om någon väljer att ta plats i travsporten eller inte.

Code of Conduct för Travtränarnas Riksförbund

Jag visar respekt för kollegor och funktionärer

Vi behöver inte alltid hålla med om de beslut som fattas på banan, men vi måste förhålla oss till besluten med respekt. Det innebär dels att vi ska vara konstruktiva och inte agera i affekt när vi framför våra åsikter, det innebär också att vi alltid ska ta reda på fakta innan vi uttalar oss i ett specifikt fall. Inte minst i offentliga kanaler och sociala medier. För korrekt fakta, kontakta i första hand TR och i andra hand ST.

Jag sätter stolthet i att följa tävlingsreglementet

Vi ska sätta stolthet i att följa tävlingsreglementet. Det innebär att vår moraliska kompass i många fall har striktare gränser än reglementet. Till exempel ska det aldrig vara ok att driva en häst som är uppenbart trött eller som inte har någon vettig möjlighet att förbättra sin placering i loppet. Att medvetet ta en bestraffning för att bättra på resultatet är ingen väg vi ska välja.

 Jag tar ansvar och agerar

Vi måste alla reagera, agera och ta ansvar om någon bryter mot våra överenskomna riktlinjer. Både på och utanför banan. Genom att leva som vi lär bidrar vi till travsportens trovärdighet, vilket är en förutsättning för en attraktiv travsport. Vi tar även ansvar, respekterar och agerar ärligt och korrekt mot våra hästägare på ett sådant sätt att det alltid finns företroende och intresse att vara kvar i sporten.

Vad är en Code of conduct? En uppförandekod (från engelskans Code of Conduct) är ett centralt styrdokument och består vanligen av riktlinjer för hur en organisation ska bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och miljömässigt riktigt sätt.

 

I mina ögon så är detta ett ytterst lamt och tafatt försök, dock bra initiativ att FÖRSÖKA göra något vettigt av CoC . Det saknas ytterligt många vitala ansvarsområden, som borde ha kommit bland de första punkterna, och detta beror naturligtvis på tränarnas totala oansvar inför de som försörjer dom, spelet och hästägarna samt uppfödarna.

En seriös Code of Conduct bör se ut ungefär så här: 

Hästhälsa  : Måste alltid ovillkorligen vara grunden som allt sker på, hästens väl och ve kommer först av allt.

Spelsäkerhet: Kan inte spelarna lita på att allt går rätt till, så kommer spelarna sluta spela på hästsporten och söka nya marknader.                                                    Informationen som erhålls från tränarna behöver inte bara vara enhetlig, den behöver framförallt vara KORREKT. Korrupt                                          information ,det vill säga desinformation är grunden för spelstötar och dödar förtroendet för hästsporten som spelsäker!

Hästägarnas bästa : Liksom spelarna är detta ett av tre ekonomiska ben som hela sporten vilar på. Tas dom inte seriöst tillvara förtvinar                                                        sporten och endast tränarna kommer äga häst i framtiden.

Uppfödarna bästa : Det sista benet som sporten vilar på, men också det grundläggande som i dag dör sotdöden och det kommer endast bli                                                     värre  enär  hästsportens organisationer av outgrundlig anledning godkänt att majoriteten av  förväntade ökade                                                               prissummer fryser inne under  2016,2017 vilket innebär ett avbräck för hästägarna och uppfödarna på ca 100 miljoner kr

Personalens bästa: Alla tränare står och faller med sin personal, om inte personalen upplever sin syssla meningfull och utvecklande och                                                    erhåller någorlunda ekonomisk kompensation för sitt slit, så kan travtränarna lägga ner företag.

 

Upplevelsen på plats: Om inte hästsporten levererar en intressant och spännande upplevelse på arenorna, men fart, fläkt och fägring så                                                           kommer  spelarna sluta investera, nyetablering av såväl hästägare, uppfödare, tränare, personal förtvina.

 

 

Sportens framtid:  Är i huvudsak beroende på att samtliga involverade gör sitt yttersta för att påverka sin omgivning och sina politiker för att                                              övertyga de beslutande om att staten måste minska sitt skatteuttag från ATG. Likaledes är hästsporten helt och hållet                                                      beroende av människor förtroende för att ovanstående kriterier uppfylls.

 

The post Travtränarnas Code of Conduct saknar substans appeared first on Gamblers vardag.

Tags: