Varför går man på en hästkapplöpningsbana?
|Detta är en ytterst vital fråga, som jag tror är av yttersta vikt att ställa sig för banorna, som jag tror de också ställt, men kanske inte till besökarna, att döma av de förändringar som skett. OBEFINTLIGA .
Mitt svar: Hästarnas prestationer, farten, spänningen, spelet, sociala mötet, färg, form, upplevelsen dessa beståndsdelar tillsammans ger.
Vad har spelarna för behov som ska tillgodoses
Vad har besökarna som inte främst spelar, utan som söker en annan upplevelse, för behov? (kan jag inte svara på-hoppas någon läsare berättar)
Vilka behov föreligger krasst när det gäller mat och dryck, vilken kvalitet, hur stor variation, vilka prisnivåer är rimliga?
Vad får totala kostnaderna uppgå till för ett besök på hästkapplöpningar, här finns det naturligtvis en oändlig variation, men hur många är det i varje segment om man ser det till kostnadstotal exklusive spel. ( min gissning på hur publikens villighet att betala ligger)
100kr=20%
300kr=60%
500kr=15%
1000kr =5%
Mina svar såsom professionell investerare i spel är följande:
Jag behöver en snabb och stabil internetkoppling med tillgång till ett hygglig bord att ställa datorn på , minst två el-uttag samt utsikt över upploppsrakan, där jag ser hästarna i jämnhöjd /till lite ovanifrån, men inte för högt så jag endast ser hästarnas ryggar, eller för långt ifrån så jag inte ser hästarna. Jag behöver kunna äta EFTER att V75 / V86 har startat, enär jag arbetar före och inte har tid med mat. Jag behöver en funktionell högtalaranläggning samt toalett inom rimligt avstånd( vill inte gärna lämna datorn utan bevakning länge)
En fast datormonitor med tryckskärm, som när den inte används kan skjutas ner i bordet, där man kan växla mellan tv/internet samt logga in på sitt atgkonto , eller bookiekonto , där man kan ha en liten fotbollsmatch, annan travbana, eller vad man nu behöver få info ifrån, titta på. Kan också funka med någon sorts stativ,så man kan sätta upp en (låne)padda på,så allt inte behöver LIGGA på bordet, bland flaskor,tallrikar, program,datorer, telefoner osv
Kvaliteten på mat behöver inte överstiga en sedvanlig kvarterskrog, det räcker utmärkt med en fisk, en kött, ett vegetariskt alternativ, men vällagat måste det vara, hellre med råvaror från lokala bönder, då får det gärna kosta några tior extra. Pilsner på flaska, Rött vin -anpassat för husmanskost, ett bärigt och ett mindre bärigt samt när det gäller vita ett torrt och ett halvtorrt. En champagne för de som så önskar.
Rimlig totalkostnad på mat, dvs en rätt med valfri enkel grönsallad till och öl/vin till maten 150-200kr beroende på vad som serveras. (Naturligtvis ska inte en flaska öl kosta mer än 50kr, vin 65kr . dvs ca 4ggr inköpspris)
Vad,som kan saknas: Tillgång till en bar med utsikt över banan, med tv-apparater som kan bli en naturlig social mötesplats, på sommaren en genuin utebar i solen med parasoll för de som så önskar, men direkt nära målgången med huvudsakligen ståbord, men ett antal bord med enklare stolar.
Men framförallt:
Naturligt möte med hästarna och aktiva, där de som så önskar kan se hästar selas på och av, någon som berättar om hästarnas alla utrustningsdetaljer och hur de är tänkta att påverka hästarnas prestationer. Möjligheter att se skillnaden mellan olika vagnar och förklara varför de används. Möjligheter att känna av atmosfären och spänningen bland de aktiva under pågående tävlingsdag. Möta glädjen hos hästägare som haft framgång. Möjlighet att åka med i tandemsulky eller liknande( ska ju sälja hästupplevelser, locka nya hästägare)
Vad som behövs finnas på alla banor:
Lekstuga för barn med möjlighet att koppla upp sig på nätet, i övrigt vad som i bästa fall redan finns.
Någonstans där hundägare kan sitta i värmen, äta och umgås, och kunna rasta hunden i närheten, med tillgång till vatten för hunden( många hundägare på en hästkapplöpningsbana)
Tips för banorna: Ta in foodtrucks när det är större tävlingar, så inte köerna till matställen blir onödigt långa, och då ges en möjlig variation på mat som inte finns ett lika stor behov av på vardagstävlingar. Billigt för banan, billigt för besökarna.
Glöm inte att ordna extra sanitet, toalettköer ska inte behöva ske.
Se till att det finns gott om sittplatser och bord på somrarna, så människor får chansen att umgås, utomhus vid banan. Enkla bänkar och långbord duger.
Hur ska banorna tjäna pengar?
Frågan är möjligen felställd : VARFÖR ska banorna tjäna pengar på besökarna, vad är syftet med banorna? Prismedel ska komma från spelet, banornas ekonomi ska kunna i långt större utsträckning klaras genom användning ALLA dagar som det inte är tävlingar och att det därmed står tomma lokaler till förfogande, samt inte minst genom att ta betalt för tävlingarna som anordnas genom fakturering till ATG/spelarrangörer så banornas ekonomi rimligt stöds. Kostnaderna för SPELET ska inte bestå i första hand av sponsring och mediareklam hos ATG , första raden i kostnaderna för spelet måste vara banornas fakturering för att arrangera kapplöpningar.
Kanske ska banorna istället ses som tävlingsplatsen för hästar, samt den bästa möjligheten som finns att välkomna NYA intresserade till hästsportens värld, där man AKTIVT kan uppmuntra till spel och framförallt VIKTIGAST : FRAMTIDA HÄSTÄGANDE och möjlighet att bli aktiv på andra sätt inom hästsporten.
Det märks de facto ganska tydlig vid besök på kapplöpningsbanorna, att besökarna genom åren luggats flintskalliga, för medelåldern kan väl inte vara SÅ HÖG?
Således behövs en helt ny struktur för att locka nya generationer till banorna, arbeta redan med skolklasser, intressegrupper som lokala idrottsföreningar osv. Uppsök människor, för de kommer inte självmant. I vilket fall inte så länge ATGs reklam sker med miniponnys i absurda situationer samt Pingviner. De flesta banor behöver rustas på många områden, ta in ett gäng med sommarjobbare, ordna enkla jobb till ungdomar, praktik osv, för vänjer sig ungdomar att komma till en bana, det blir en positiv plats, så ökar möjligheterna att de tar med sig kompisar nästa gång.
Börja se hästsporten långsiktigt och inte genom kvartalsrapporter.
The post Varför går man på en hästkapplöpningsbana? appeared first on Gamblers vardag.